De Vrije Ruimte
Frank ter Hedde
Fonteinkruidstraat 47
6841 KA Arnhem
06 44 06 20 27 frank@devrijeruimtearnhem.nl

 

Tuin van de hoop

 

 

Omdat je ook in de tuin kunt wonen. 

 

 

Zomer 2016.

In De Vrije Ruimte

3e plek Jonge Architectenprijs 2015
Ik zoek een woord
De Vrije Ruimte in Groei&Bloei
Relatiebemiddeling tussen huis en tuin
Pessoa
De Vrije Ruimte op Architectuur.nl!
Herfst
De laatste dagen van de zomer
Wabi sabi, wat de tijd verslijt
BAUHAUS
Als iemand mij nou maar
Onder de appelboom
Zelfportret
Voer voor filosofen
I quote
Zware industrie als inspiratie
De Architect en de Tuin
Architectuur: huis en tuin

3e plek Jonge Architectenprijs 2015
08 Januari 2016
Het Perceel
De Architect en de Tuin

Als architect moet dat toch frustreren: de door jou ontworpen woning wordt -als jouw werk er opzit - ingepakt in een tuin die geen recht doet aan de woning en die totaal niet communiceert met de omgeving. Kunnen we daar niet iets aan doen? Wat is toch die - letterlijk - naar binnen gekeerde blik die alleen maar oog heeft voor een kookeiland en tuindeuren. We willen een kookeiland en we willen tuindeuren! Maar waar gaan we mee koken en naar welke tuin leiden die deuren? Houdt een architect rekening met de tuin bij zijn ontwerp? En welke tuin ziet hij of zij dan voor zich? 

 

Als tuinontwerper ga je uit van het huis. Je volgt de lijnen van je blik van binnen naar buiten. Je weet dat de tuin geen muren en plafonds heeft zoals een huis. Nee, buiten is de wereld, jagen wolken langs en ruik je het water, zie je in de verte wat bomen en dichterbij de buurman, hoor je de wind en voel je de zon. Binnen de muren is het overzichtelijk, maar wil je voorkomen dat elk lapje-grond-met-huis een omgevingsvreemd reservaatje wordt, moet je veel subtieler te werk gaan. De tuin moet goed aansluiten bij de woning, sterker, als tuinontwerper maak je de plek waar de woning staat, kleedt je de woning als het ware aan. In de tuin pluk je de sla en de appels, binnen kook je en bak je de appeltaart. Huis en tuin worden een geheel. In de tuin woon je ook! Zou de architect daar niet iets meer in betrokken moeten worden? Misschien interesseert het de architect niet wat de bewoner straks met de tuin doet, al kan ik me dat niet goed voorstellen. Vervolgens moet die tuin ook contact maken met zijn wijdere omgeving, er moeten als het ware vensters komen naar die omgeving. Dat doe je door het type beplanting, maar ook door bijvoorbeeld zicht te houden op die boom in de verte.

 

De architect en de tuinontwerper werken beide aan hetzelfde: een plek om te verblijven en van daaruit verbindingen maken naar buiten. Het eindresultaat is een optelsom van hun beider werk. Soms wordt 1 + 1 dan 3, maar al te vaak is het 1,5. Door al tijdens het ontwerp verder te kijken dan de buitenmuren kan de architect een positieve bijdrage leveren aan de context van de woning.

 

Daarbij heeft de architect ook de taak om zijn opdrachtgever op te voeden. Hij of zij kan al vroeg in het ontwerpproces de opdrachtgever attenderen op de tuin en de verbindingen tussen woning en buiten. Misschien mist de architect hier een goede gesprekspartner of ziet hij teveel drempels. Misschien is hij bang voor inmenging? De Vrije Ruimte wil hier een oplossing bieden: samen is meer. Mail me en we maken een afspraak, wie weet wat er uitkomt?

< vorige | volgende >